Alla har vi hört talas om ordet rörmokare, och de flesta av oss har ett hum om vad rörmokare gör. Men vet du vad exakt en rörmokare gör eller vad som skiljer yrkesgruppen från rörläggare eller VVS-montörer? I den här artikeln tittar vi bland annat på vad en rörmokare är, när du kan behöva en och hur man blir rörmokare.

Vad är en rörmokare?

En rörmokare kallas även för rörläggare eller VVS-montör och rörmokare stockholm. Samtliga titlar innebär alltså samma sak. Precis som namnet antyder arbetar rörmokare med rör, exempelvis montering eller underhåll av rör. Det kan handla om vattenrören som du har i badrummet och köket eller rör som går till elementen och värmesystemet. Rörmokaren behöver ofta byta ut, kapa eller svetsa rör.

Termen VVS står för vatten, ventilation och sanitet. Rörmokare arbetar alltså inom alla tre områden och har därför en bred kompetens. Man arbetar ofta med installation av badkar, elpannor, pumpar, m.m.

När behöver du en rörmokare?

Du kan anlita en rörmokare i flera situationer, exempelvis vid renovering av kök eller badrum. De kan också hjälpa dig installera eller underhålla din varmvattenberedare, elpanna, värmepump samt din fläkt eller klimatanläggning. Givetvis är de också duktiga på handfat, badkar, duschar och toaletter. VVS-montörer kan också hjälpa dig om du vill göra om källaren till en beboelig yta eller om du har trädgård. De arbetar bl.a. med anläggning och underhåll av pool, damm och brunn. För vissa arbeten arbetar de tillsammans med andra yrkesmän. När du renoverar kan du göra mycket själv, men när det gäller att dra rör måste du anställa en rörmokare. Om du själv genomför arbetet och det uppstår problem får du nämligen inte ut något av ditt försäkringsbolag.

Var arbetar rörmokare?

Rörmokare arbetar inom många områden. Man kan arbeta både inom offentlig och privat sektor och många väljer att starta en egen verksamhet. I regel har man en hel del frihet i arbetet och det finns goda möjligheter att hitta jobb som rörmokare.

Hur mycket tjänar en rörmokare?

Hur mycket en rörmokare tjänar beror bl.a. på certifiering, yrkeserfarenhet och geografiskt område. Medellönen i Stockholm ligger kring 35 000 kr per månad, medan rörmokare i Västsverige har en medellön på 37 900 kr. Lönerna är ofta något högre i den privata sektorn än i den offentliga.

Hur blir man rörmokare?

För att bli rörmokare behöver du gå ett särskilt program på gymnasiet. Det kallades tidigare för energiprogrammet, men benämns nu VVS- och fastighetsprogrammet. Därefter ska du arbeta som lärling i cirka två år innan du blir färdig. Du kan också utbilda dig till rörmokare inom vuxenutbildningen, till exempel på Komvux.