Redan i skolan får många lära sig hantera såg och hammare. Det snickras och slöjdas några timmar i veckan och många barn har stolt burit hem en skärbräda eller ett grytunderlägg i trä. Att skapa och konstruera saker i trä är utvecklande och de där slöjdlektionerna kan leda till ett livslångt intresse för träslöjd, snickeri eller bygg av något slag.

Många byggprojekt under pandemin

När pandemin härjade som värst var det många som fick tid över till snickeri och att hitta snickare göteborg. Eftersom de skulle jobba hemifrån gick det inte åt någon tid till resor till och från jobbet och på helgerna fick man inte heller resa eller åka på aktiviteter som tidigare. Då började man bygga om och fixa hemma i stället som hemmabyggare. Det blev både inredningssnickerier och nya altaner på många håll. Kreativiteten flödade och byggvaruhusen sålde som aldrig förr. Många hobbysnickare utbytte tips på sociala medier och kunskapsnivån höjdes hos många händiga personer medan de fördrev tiden tills pandemin började ebba ut.

Restaurangbesök i stället för snickeri

När det åter blev möjligt att gå ut på restaurang, teater och annat trevligt så minskade antalet hemmasnickare raskt igen. Då var det inte alls lika lockande att pyssla hemma med vattenpass och andra verktyg längre. Det blev snabbt fokus på att kunna träffa andra i stället, att röra sig i samhället och delta i olika aktiviteter precis som före pandemin. De stora snickeriprojekten avstannade nästan helt, något som man tydligt såg i träbranschen. Efterfrågan på virke gick ner kraftigt den här perioden.

Snickerier i det lilla

Många som tycker om att arbeta med trä och sina händer fortsätter dock att göra mindre snickeriarbeten på snickarfirma i trollhättan eller träslöjd av något slag. Det finns många vackra träarbeten inom exempelvis hemslöjden för den som inte kan snickra själv. Ofta är dessa bruksföremål gjorda på gammaldags vis och det är ett viktigt sätt att bevara gammal kunskap till eftervärlden. Svepaskar och brödskrin av olika slag är eftertraktade presentföremål, liksom vackert svarvade ljusstakar. Det finns också en produkt som verkligen sticker ut och som är mer eller mindre obligatorisk för den utländske besökaren. En snickeriprodukt som blivit en välkänd symbol för Sverige, nämligen dalahästen. Den tillverkas till stor del på ett hantverksmässigt sätt även om man naturligtvis rationaliserat det hela med tanke på de stora volymer som görs.

Snickeri och träarbete för alla

Man har i alla tider arbetat med trä på olika sätt. Snickarglädje, bruksföremål, prydnadssaker och stora hus. Det finns hur mycket som helst att göra med trä för den som fått lära sig grunderna.